Кафе от Южна Америка
Капсули за кафе с произход на кафето от Южна Америка
Южна Америка е лидер в производството на кафе в света защото предлага отличен климат за отглеждане на кафе на зърна, какъвто обикновено се намира в страни, разположени в екваториалната зона, често наричана "пояс на зърната".
Тази област обикновено има идеалната температура и валежи за успешно отглеждане на кафеени растения. Ето някои ключови фактори:
Кафеените растения виреят в по-топъл, тропически климат без замръзване. Кафето изисква достатъчно слънчева светлина през част от деня със сянка през останалата част.
За кафе на зърна Арабика има два оптимални климатични условия за отглеждане: субтропичните региони с висока надморска височина от 16-24° и екваториалните региони с ширина под 10° и надморска височина от 1000-2000 метра.
Поради тези причини Южна Америка е известна с производството на кафе, като няколко страни предлагат уникални сортове кафе на зърна. Ето някои подробности за южноамериканското кафе:
- Бразилия е най-големият производител на кафе в света, отглежда около една трета от световното кафе на зърна. Бразилското кафе е известно със своя мек вкус и ниска киселинност. Зърната често имат вкусови нотки на шоколад, подправки и ядки.
- Колумбийските кафеени зърна обикновено са със средно тяло и гладки, със сладки цитрусови вкусове и шоколадов аромат.
- Перу си създава име на пазара за специализирано кафе, особено за органични и справедливи търговски зърна. Височинните зърна имат средно тяло и ярка киселинност.
Кафеените зърна от тези региони се различават поради разликите в надморската височина, климата и техниките на обработка. Например, кафетата, отглеждани на ниска надморска височина, като Бразилия, са склонни да произвеждат кафе с ядки, сладко, шоколадово и по-малко киселинно.
За разлика от тях, кафетата на по-висока надморска височина имат средна киселинност, плътни са и богати на карамелена сладост.
Въпреки че е най-големият производител на кафе, Южна Америка не консумира голямо количество кафе, с изключение на Бразилия.
В световен мащаб кафето е втората най-консумирана напитка след водата.