Банер Нови кафе капсули Lavazza Dolche Gusto

Видове капсули за кафе

Видове капсули за кафе

Съдържание

Защо кафе капсулите са толкова популярни?
История на капсулите за кафе
Капсулите за кафе днес
Кафе капсулите в САЩ
Кафе капсулите в Европа
Кафе капсулите в България
Nespresso оригинални капсули
Nespresso съвместими капсули
Капсули Nespresso Vertuo
Капсули Dolce Gusto
Капсули Lavazza A modo mio
Капсули Illy IperEspresso
Капсули Tchibo Cafissimo
Какви кафе капсули да изберем?

Капсулите за кафе днес се търсят повече от всякога. През миналата година в света са произведени приблизително 60 милиарда кафе капсули като е изчислено, че само компанията Nespresso произвежда около 14 милиарда капсули годишно, което означава приготвяне на стотици кафета с марка Nespresso всяка секунда.

Защо кафе капсулите са толкова популярни?

Капсулите за кафе се харесват от потребителите заради удобството. Капсулите дават на хората възможност да приготвят бързо и лесно висококачествено кафе с разнообразни вкусове и уникални аромати по всяко време и навсякъде, с минимални изисквания за подготовка и почистване на машината за кафе.

Масовото разпространение на капсулите за кафе бе подсилено от Ковид епидемията, при която стотици милиони потребители останаха затворени по домовете си за продължително време. Машините с кафе капсули позволяват лесно и бързо приготвяне на кафе с професионално качество в домашни условия.

Нарастващият брой хора, които вършат от дома си надомна или дистанционна работа, допълнително засилва употребата на капсули за кафе защото те пестят време и се съчетават със забързания ритъм на съвременния живот, динамична онлайн работа и всепроникващо нахлуване на социалните мрежи в личния живот и общуването между хората.

Машините с кафе капсули намалят времето, необходимо за направа на кафе, нуждата от професионални кафе машини или специализирани кафе заведения. Те опростяват процеса на приготвяне като премахват нуждата от познания за видовете кафе, подбор на сортове и аромати, покупка на кафе в насипно състояние, измерване на порции и контрол върху процеса приготвяне на кафето.

Нарастващата популярност на кафе машините с капсули се дължи и на техния компактен размер в сравнение с еспресо машините поради което се пести място в дома или в офиса.

Предимство на кафе капсулите е също това, че те съхраняват дългосрочно качеството и вкуса на кафето в херметично затворени и хигиенични фабрични опаковки по зададени от производителя изпитани и постоянни стандарти за качество.

Пет предимства на капсулите за кафе

1. Кафето в капсули не губи свойствата си. Ароматът се запазва, вкусът остава богат, за разлика от кафето на зърна или смляното кафе в пакети, които губят качества и аромата си след отваряне на опаковката.
2. Бързината и удобството в сравнение с традиционните кафе машини и кафеварки – приготвянето на кафе с капсулна кафе машина отнема от 30 до 60 секунди.
3. Няма нужда от прецизно дозиране и внимателно пресоване на смляното кафе в цедката на стандартната кафе машина за еспресо. Предлага се огромно разнообразие от кафе капсули с различни аромати и сортове кафе, които могат да отговорят на всеки вкус или моментно настроение.
4. Както приготвянето на кафе, така и почистването на кафе машината е опростено тъй като използваната капсула просто се отстранява и изхвърля.
5. Капсулните машини имат опростена надеждна конструкция и осигуряват се по-голяма хигиеничност, здравословно контролиране на съставките от реномирани производители на капсулите и постоянно качество на кафето по утвърдени и постоянни стандарти.

Пет недостатъка на капсулите за кафе

1. Несъвместимост между кафе машини и капсули от различни производители и марки. Покупката на кафе машина от определена система изисква и ползване на капсули, съвместими със същата система.
2. Производителите на кафе капсули се стремят да попречат на потребителите да ползват кафе капсули от конкурентни доставчици чрез патентоване на технологии и техническа несъвместимост на машините с капсулите за кафе от други производители.
3. По-висока цена на капсулите в сравнение с кафето на зърна, особено за патентовани или технически несъвместими системи, за които липсват алтернативни доставчици и с това се ограничава конкуренцията.
4. Качеството на кафето от машина с капсули в някои случаи е по-ниско от професионално еспресо, приготвено от опитен бариста с професонална кафе машина в добро кафене.
5. Използваните капсули замърсяват околната среда с отпадъци макар в последните години да се прави много за тяхното рециклиране и екологична безвредност.

Към изброените качества на капсулните машини трябва да добавим още, че те имат по-проста конструкция и по-ниска цена в сравнение с машините за еспресо, здрави са и по-рядко се повреждат.

Освен, че са компактни, те също така лесно се монтират в кухнята, а в допълнение са и преносими, така че пътувайки или работейки на друго място не е трудно да вземете любимата кафе машина, навиците си да правите кафе и капсулите за кафе със себе си.

История на капсулите за кафе

Кафе капсулите се появяват в края на 80-те години когато швейцарската компания Nestlé пуска на пазара първата си машина Nespresso. През 90-те години на миналия век капсулите на Nespresso стават все по-популярни.

Докато кафе капсулите навлизат на пазара на Европа, в САЩ те се налагат по-бавно заради високата популярност в САЩ на традиционно големите чаши с дълго кафе. В Европа, след изобретяване на еспресо машината за кафе в началото на 20 век в Италия, еспресото е по-разпространено в сравнение със САЩ.

Системата Nespresso на швейцарската компания Nestlé е също европейско изобретение и представлява развитие на еспресо традицията за приготвяне на кафе, идваща от Италия.

През 80-те години Nespresso разполага с огромните печалби на Nestlé зад гърба си за да поддържа скъпи рекламни кампании и агресивна експанзия. В защита на интересите си Nespresso регистрира около 1,700 патента и повдига съдебни искове против компании, които опитват да произвеждат машини и капсули, подобни на системата Nespresso.

Патентите на Nespresso изтичат около 2012 година и това позволява на други производители да предложат на пазара свои капсулни кафе машини и капсули за кафе. Някои компании развиват свои капсулни системи аналогични на Nespresso системата,а други разработват нови системи капсулни кафе машини и съвместими с тях нови видоде кафе капсули.

На американския пазар един от лидерите е Keurig Green Mountain със системата за кафе капсули K-cup. Друг американски и световен лидер, компанията Kraft създава системата Tassimo през 2004 г.

В допълнение към своята система Nespresso през 2006 година Nestlé разработва нова серия кафе машини Nescafe Dolce Gusto. А през 2007 г. италианският лидер в кафе производството Lavazza също създава своя капсулна кафе система A Modo Mio.

Тъй като пазарът на капсули за кафе е огромен и различни групи потребители предпочитат различни видове кафе капсули, в желанието си да удовлетворят всички вкусове някои големи производители развиват повече от една своя капсулна система.

Независимо от наличието на собствена капсулна система, много производители предлагат и Nespresso съвместими капсули поради наличието на пазара на голям брой потребители на кафе капсули, притежаващи кафе машини, съвместими със системата Nespresso.

Капсулите за кафе днес

Следвайки това развитие днес на пазара за кафе са налични голям брой различни системи капсулни кафе машини, както и кафе капсули, предназначени за различни видове машини. Много от тези системи имат локална популярност и са разпространени преимуществено в определени държави и географски райони.

Кафе капсулите в САЩ

В Съединените щати през 2020 г. около 27% от пиещите кафе са използвали машини за приготвяне на кафе с кафе дози от системата K-cups на комапнията Keurig. Тези американски машини са втората най-популярна в САЩ технология за приготвяне на кафе след стандартните кафе машини и кафеварки.

Марката Nespresso е популярна по света и в Европа. На други пазари обаче значителна употреба имат други марки и системи кафе капсули в съответствие с местните предпочитания на потребителите. Това кара Nespresso да разработи и системата капсули Vertuo предимно за северноамериканския пазар, тъй като капсулите Vertuo правят кафе в по-големи чаши, каквито са предпочитани от потребителите в САЩ.

Кафе капсулите в Европа

Nespresso, собственост на групата Nestlé, е една от най-популярните капсулни системи в Европа и света. Lavazza е известна италианска марка, която предлага както своя линия кафемашини с капсули, така и Nespresso съвместими кафемашини и кафе капсули.

Други производствени системи включват разработената също от компанията Nestlé система Dolce Gusto и френската марка L'OR, предлагаща машини и кафе капсули по система Nespresso.

Предпочитани на германския пазар са капсулите Nespresso, следвани от Tassimo, Tchibo и Dolce Gusto. Значителен дял от италианския пазар заемат Lavazza и Illy, а във Великобритания популярен бранд е Costa, съответстващ на английските традиции в приготвяне на кафе.

Кафе капсулите в България

Пазарът в България също има свои особености, предпочитани марки кафе и утвърдили се с времето капсулни кафе машини и кафе капсули.

От една страна предлаганите капсулни системи са съобразени с българските традиции в приготвяне на кафе и вкусовете на българите, а от друга – с изградените през годините трайни икономически връзки с големи европейски пазари и производители.

Nespresso оригинални капсули

Оригинални Nespresso капсули

Nespresso продава или лицензира редица кафе машини от системата Nespresso. Машините носят имена на известни производители на кухненско оборудване като Krups, Breville и DeLonghi. Съществуват многобройни модели, които варират по сложност и цена от базовите серии Inissia, U и Pixie.

Кафе машините от системата Nespresso имат работно налягане 19 бара.

В България оригинални Nespresso кафе машини може да се закупят от сайта на Nespresso, както и от търговски вериги за битова техника като Технополис, Техномаркет, Зора, Техмарт и др.

Nespresso предлага и широка гама оригинални кафе капсули. Капсулите се предлагат в 29 различни вкуса.

Капсулите от система Nespresso са с размери диаметър 37 мм и височина 30 мм. Всяка капсула съдържа 5–7 грама смляно кафе и прави една порция кафе.

В България оригинални Nespresso капсули, както за оригинални, така и за съвместими със системата Nespresso кафе машини се продават изключително от Неспресо чрез двата им фирмени магазини в София, както и онлайн от сайта на Nespresso.

Nespresso съвместими капсули

Nespresso съвместими капсули

След 2012 г. изтича патентната защита на системата Nespresso и много други производители започват да предлагат на пазара на кафе свои машини и капсули за кафе, които са съвместими със системата Nespresso.

Днес все повече Nespresso съвместими капсули и машини, произведени от трети страни, могат да бъдат закупени в търговски вериги за битова техника и хранителни стоки на по-ниска цена от оригиналните Nespresso машини и капсули.

Тъй като оригиналните капсули Nespresso се продават само от Nespresso чрез техни фирмени магазини в страната и онлайн, те са значително по-скъпи от еквивалентно количество "насипно" смляно кафе, както и от Nespresso съвместимите кафе капсули.

Nespresso съвместимите капсули, предлагани от все по-голям брой световно известни производители и търговци на кафе предлагат избор от много широка гама с десетки видове различни смеси, като в същото време са по-евтини от оригиналните капсули Nespresso.

Използвайки съвместими капсули можете да продължите да се наслаждавате на висококачественото кафе като същевременно имате избор от голям асортимент от вкусове и аромати на изгодна цена.

В България Nespresso съвместими капсули от голям брой различни марки кафе може да закупите в големите супермаркети, многобройни магазини за хранителни стоки, както и от онлайн търговци.

Когато търсите голямо многообразие от вкусове и евтини кафе капсули на ниска цена, при това с лесен достъп и постоянна наличност в търговската мрежа, Nespresso съвместимите кафе капсули са естествен и логичен избор.

Сравнение на цените на оригиналните и съвместимите Nespresso капсули за кафе на българския пазар и информация за магазините, които ги предлагат ще намерите в статията ни Nespresso съвместими капсули.

Онлайн поръчка на Nespresso съвместими капсули

В нашия електронен магазин може да поръчате онлайн Nespresso съвместими капсули от марките Lavazza, Illy, и L’or.

Капсули Nespresso Vertuo

Капсули Nespresso Vertuo

Nespresso Vertuo е нова линия Nespresso машини, която се появява през 2018 г. с цел компанията да разшири своите продажби на пазара в САЩ, където традицията за приготвяне на кафе се различава от тази в Европа и за разлика от европейското късо еспресо се предпочита кафе в по-големи чаши.

Nespresso Vertuo е предназначена за хора, харесват удобството кафе капсулите, но също така искат да персонализират своето кафе. Можете да изберете размера на чашата за кафе, типа кафе, който искате, както и температурата на кафето.

За разлика от Nespresso Original където кафето се извлича чрез екстракция при високо налягане от 19 бара, то при Nespresso Vertuo извличането става чрез въртене на капсулата с много висока скорост и центрофугиране по нова технология, наречена Centrifusion.

Капсулите Nespresso Vertuo се предлагат в 5 различни размера за различна дължина и начин на приготвяне на кафето, всеки от размерите капсули е с от 2 до 7 различни вкуса кафе. Като цяло Vertuo предлага 26 уникални кафе смеси в пет размера чаши.

Дължина на кафето при система Nespresso Vertuo:

  1. 40 мл еспресо
  2. 80 мл двойно еспресо
  3. 150 мл дълго кафе
  4. 230 мл халба
  5. 535 мл гарафа

Съществена характеристика на Nespresso Vertuo е уникалният баркод на всяка капсула от системата Vertuo. Чрез този код машината настройва множество параметри на екстракцията в съответствие с избраната капсула - потока и обема на водата, температурата, времето за центрофузия и дори скоростта на въртене на капсулата.

В същото време изискването за баркод на капсулите кафе означава, че машините Nespresso Vertuo могат да работят само с оригинални капсули на Nespresso и че съвместими капсули за Vertuo от други производители засега не се предлагат.

В България кафе машини Nespresso Vertuo се продават както от Nespresso, така и в големите вериги за битова техника.

Капсули за кафе Nespresso Vertuo може да закупите от двата фирмените магазина на Nespresso в София или онлайн от сайта на Nespresso.

Капсули Dolce Gusto

Капсули Dolche Gusto

Nescafé Dolce Gusto е популярна в България система кафе капсули за домашна употреба, която предлага широка гама от вкусове и интензитети.

Капсулите са проектирани да се използват с машини Dolce Gusto, които правят кафе с високо налягане от 15 бара. Капсулите Dolce Gusto имат диаметър приблизително 54 мм и височина 36 мм и се предлагат в над 45 разновидности на кафето.

Можете да закупите капсули Nescafé Dolce Gusto в големите супермаркети, както и от различни онлайн търговци. Машини за кафе от тази система се продават от големите търговски за битова техника като Технополис, Техномаркет, Техмарт и Техномикс.

Капсули Lavazza A modo Mio

Капсули Lavazza A Modo Mio

Lavazza A Modo Mio е система кафе капсули и машини, чието производство компанията Lavazza започва през 2007 г.

Кафе машината A Modo Mio е насочена към домашна употреба но капсулите са съвместими и със системата Lavazza Blue, предназначена за професионална употреба в търговски обекти.

Lavazza A Modo Mio предлага голямо разнообразие кафе капсули, които отговарят на различни вкусове и предпочитания. Работното налягане на машините е 15 бара.

Капсулите са с диаметър 47 мм и височина 17 мм и съдържат до 7.5 грама кафе.

В България кафе машини Lavazza A modo mio и Lavazza Blue се продават от големите търговски вериги за техника, а капсули може да закупите от различни онлайн търговци.

Освен капсули по системите A Modo Mio и Lavazza Blue компанията Lavazza предлага и голям асортимент Nespresso съвместими капсули, каквито може да намерите в търговските вериги, както и в нашия електронен магазин.

Капсули Illy IperEspresso

Капсули Illy IperEspresso

Illy предлага кафе капсули за своята IperEspresso капсулна система. Тази система използва патентован двуетапен процес за създаване на еспресо. Всяка капсула съдържа приблизително седем грама кафе.

Трябва да се отбележи, че освен IperEspresso капсули, Illy предлага и Nespresso съвместими капсули за кафе. Не всички Nespresso капсули обаче са съвместими с всички Illy кафе машини.

Illy IperEspresso кафе машини се продават в Технополис и Техномикс.

IperEspresso Капсули може да закупите в различни онлайн магазини.

Капсули Tchibo Cafissimo

Капсули Чибо

Капсулите Чибо са проектирани специално за употреба с машини Tchibo Cafissimo, но също така са съвместими със системите Caffitaly и K-fee.

Кафе машини Tchibo Cafissimo се продават от Технополис и Техномаркет. Работното им налягане е 15 бара.

Кафе капсулите Tchibo Cafissimo имат диаметър 45 мм и височина 24 мм.

Можете да закупите Tchibo Cafissimo капсули в различни онлайн магазини.

Какви кафе капсули да изберем?

Ако търсите качествени и евтини кафе капсули на ниска цена, с голямо многообразие от вкусове и сортове кафе, лесна доставка и постоянна наличност в търговската мрежа, Nespresso съвместимите кафе капсули са естествен и логичен избор.

В нашия електронен магазин може да поръчате онлайн Nespresso съвместими капсули от марките Lavazza, Illy, L’or и Costa.

 

Сайтът Капсули.бг се управлява от Неспресо.бг ЕООД и продава съвместими с Nespresso капсули за кафе от утвърдени европейски производители.
Nespresso® е търговска марка на фирма Société des Produits Nestlé S.A., която продава капсули Nespresso Original и Nespresso Vertuo.
Фирма Неспресо.бг ЕООД няма отношение към Société des Produits Nestlé S.A. Официален сайт за марката Nespresso е nespresso.com.