Как се прави Ristretto с кафе капсули?
Какво е Еспресо
Caffe “еспресо” е изобретена в началото на 20 век в Италия кафеена напитка направена с машина под налягане. Еспресо се отнася до бързо приготвяне, направено на място. По-късно тази идея се използва и за първите ефектни рекламни плакати.
Еспресо и Ристрето
Еспресо и Ristretto italiano са част от символите на Италия по света. Ристрето се различава от еспресо с по-краткото време за извличане на кафето от мляно кафе и в по-малкото вода в кафето.
Това може да се постигне по два начина.
Първият начин да се направи Ристрето чрез еспресо кафе машина е да се използва по-малко вода. Като се намали времето за екстракция кафето става "късо" със същата доза мляно кафе за да направи силно, но мини еспресо.
Вторият начин да се направи Ristretto barista е когато зърната кафе се смилат фино, което затруднява водата под налягане. Затрудненото минаване на водата води до това, че за едно и също време се получава "по-късо" и по-силно ристрето кафе.
Когато ползвате кафе машина вие може да направите Ристрето и по двата начина. Може да изберете режим с по-кратка екстракция (ако машината има такъв режим) или да ползвате капсули Ристрето. В този вид капсули Ристрето е от специално подбрани кафе сортове с високо съдържание на кофеин и много фино смляно.
Някои марки наричат капсулите Ristretto с подобни имена – Интензо или Форте.
Какво е уникалното при Ристрето?
Поради краткото извличане Ристрето е с по-високо съдържание на кофеин, по-ароматно, но и по-сладко, с по-висока киселинност, но по-малко горчивина. Кафето съдържа над хиляда ароматни вещества. Съставът и вкусът на Ristretto се различават от тези на дългото кафе.
Първата част от всяко извличане е най-гъста. В края се получава по-светла, варираща от цвета на тъмен тиквен пай до различни нюанси на светло кафяво. Това е важен фактор, когато пиете чисто Ристрето – вие пиете само първата част от напитката.
На следващо място е различният баланс: различните съставки в мляното кафе се разтварят в гореща вода с различна скорост. Кофеинът се извлича от смляното кафе преди повечето останали съставки. Затова кафето Ristretto има по-високо съдържание на кофеин.
Останалите съставки се извличат по-късно поради по-финото смилане на кафето и бавното минаване на горещата вода в плътната смес.
Как да се насладите на Ristretto?
Кафето Ristretto се консумира черно, без добавки. Ristretto извлича най-ароматните и вкусови елементи от мляното кафе, като с това намалява горчивината.
Капсули от система Nespresso
Ние предлагаме съвместими Nespresso капсули от компаниите от Италия LAVAZZA и ILLY, френската L'OR и българския производител BIANCHI:
Капсули Nescafe Dolce Gusto Ristretto
За кафемашини , работещи с капсули Nescafe Dolce Gusto можете да изберете Lavazza Dolce Gusto Intenso за направа на Nescafé Dolce Gusto espresso.
Мястото на Ristretto в културата на кафето в различни страни
Ristretto създаде отделна ниша в глобалната кафе култура, въпреки че популярността му варира според региона.
Казват, че ако искате да впечатлите бариста в италианско кафене или пък своите приятели, е достатъчно да поръчате Ристрето.
В Италия то остава основна храна за любителите на кафе, които ценят неговия силен, по-малко кисел вкусов профил. В цяла Европа оценката за Ristretto нарасна с глобалния възход на кафе културата.
В страни като САЩ и Австралия Ристрето става символ на опит и изтънченост в пиенето на кафе.