Банер Нови кафе капсули Lavazza Dolche Gusto

Nespresso Original срещу Nespresso VertuoLine

Nespresso vertuo и Nespresso original

Сякаш изборът на машина Nespresso вече не беше достатъчно труден, сега те добавиха изцяло нова линия, VertuoLine. И така, какво е толкова специалното в тези нови модели и трябва ли такава машина да намери място във вашия дом или офис?

Този преглед ще представи различията на Nespresso Vertuo в сравнение с Nespresso Original и с Nespresso съвместимите капсули и кафе машини, така че ще знаете коя капсулна кафе машина е подходяща за вашата кухня.

Nespresso Original срещу Nespresso VertuoLine

Nespresso Original и Nespresso съвместими

Тази класическа линия предлага изключително удобни кафе машини за една порция, които произвеждат ристрето, еспресо или лунго от херметически затворена капсула смляно кафе.

Nespresso си партнира с утвърдени производители като Breville и DeLonghi, за да произвежда разнообразие от оригинални машини за еспресо с различни цени и именно това разнообразие се откроява в това сравнение. Независимо от вашия бюджет, пространство или любима еспресо напитка, има оригинална кафе машина Nespresso за вас.

Тъй като патентът на Nespresso е изтекъл, много други производители предлагат както кафе машини, така и капсули за кафе, които са съвместими със системата Nespresso. В нашия сайт може да намерите Nespresso съвместими капсули Lavazza, Illy и L'or.

Nespresso предимства и недостатъци

Nespresso Vertuo

Nespresso за първи път пусна новата VertuoLine през 2014 г. Те я проектират, за да се хареса на пазара в Северна Америка, където по-дългите кафета често се предпочитат пред еспресото.

Освен това, за да постигнат пазарно преимущество, VertuoLine използват специални капсули с кафе с баркод и уникална система за извличане, за да произвежда пет размера напитки, от едно късо еспресо до дълго кафе от 414 милилитра.

Vertuo Предимства и недостатъци

Видове кафе напитки

Най-голямата разлика между Nespresso Original и Vertuo е стилът на кафе напитките, които правят.

Ако пиете само еспресо или напитки на базата на еспресо, изберете Nespresso оригинал. Всяка машина предлага три размера за варене: 20.7 милилитра ристрето, 40.4 милилитра еспресо и 109.4 милилитра лунго.

От друга страна, ако искате възможността да пиете и по-дълго кафе, ще бъдете фен на машините Nespresso Vertuo. Тези кафе машини предлагат 5 размера чаши: еспресо, двойно еспресо от 80 милилитра, гран лунго от 148 милилитра, чаша кафе от 237 милилитра или алто XL от 414 милилитра.

Разпенване на мляко

Нито един от моделите Vertuo не се предлага с вградени пенообразуватели за мляко, но можете да ги комбинирате с популярния пенообразувател Aeroccino на Nespresso на намалена цена.

От друга страна, два от моделите Original Nespresso, Creatista и Lattissima, предлагат вградени пенообразуватели за мляко. Тези обаче са значително по-скъпи.

По-малките и по-достъпни оригинални модели Nespresso са само за еспресо, но можете да ги комбинирате и с Aeroccino.

Капсулите за кафе

Оригиналната линия Nespresso има много по-голям избор от капсули.

Тъй като патентът на тези капсули с форма на чаша е изтекъл, те вече се предлагат от голямо разнообразие Nespresso съвместими капсули от продавачи трети страни.

Ако вече имате любимо кафе, може дори да го намерите под формата на капсули. Освен това е по-лесно да намерите разнообразни опаковки от оригинални капсули, идеални за големи домакинства или офиси.

Много рецензенти вярват, че оригиналните капсули се доближават до автентичния вкус и усещане в устата на еспресо.

Единственият недостатък, както на оригиналните, така и на съвместимите капсули Nespresso е, че те се предлагат в един размер, така че по-голяма напитка като лунго непременно ще бъде по-разредена.

Съвет: ако желаете да направите дълго кафе с Nespresso или съвместима с Nespresso кафе машина може да ползвате две или повече Nespresso капсули за направа на едно дълго кафе с висока концентрация.

Куполообразните капсули VertuoLine се предлагат само от Nespresso, защото изискват баркод, за да бъдат разпознати от машината Vertuo. Това означава, че разнообразието е ограничено, цените са високи защото липсва конкуренция и може да ви е по-трудно да намерите това, което искате.

Капсулите Nespresso VertuoLine се предлагат в три различни размера, така че по-дългите кафета могат да бъдат толкова силни, колкото и по-малките. Също така, капсулите Vertuo Nespresso произвеждат по-дебел слой пяна, дори при по-големите кафета, за по-богато кафе изживяване.

Извличане на кафето

Тези две системи използват много различни методи за извличане, въпреки че това може да не е очевидно на пръв поглед.

Оригиналните модели Неспресо използват система, базирана на налягане. Горната част на капсулата за кафе е пробита и гореща вода се нагнетява при налягане до 19 бара, докато дъното се пръсне и излиза пенливо еспресо. Това наподобява приготвянето на традиционно еспресо.

Кафе машините VertuoLine използват въртяща се система, която са нарекли “центрофузия”. Горещата вода се изпомпва в капсулата, която след това капсулата се върти на 7000 оборота в минута, за да влее водата, преди тя да достигне напълно чашата ви.

Системата за центрофугиране дава по-гъста пяна и е по-тиха по време на работа. Vertuo Line Nespresso капсулите също използват уникална баркод система. Всяка капсула е с отпечатан баркод, който управлява идеалните условия за приготвяне на това кафе.

Машината за еспресо сканира баркода и автоматично настройва настройките си за перфектно приготвяне; не се изисква въвеждане от потребителя.

Разнообразие от машини

Оригиналната линия Nespresso има осем базови модела и 12 различни продукта, покриващи широка гама от размери и характеристики, от мъничкото Pixie до Lattissima. Това е възможно, защото Nespresso си партнира с други компании, като Breville, DeLonghi и Kitchenaid, които носят десетилетия опит в производството на кафе машини.

За сравнение, машините VertuoLine се произвеждат единствено от Nespresso. Има само три модела, Vertuo, VertuoPlus и Evoluo. И ако трябва да бъда честен, всички те са доста сходни по външен вид и функционалност. VertuoLine е сравнително нова, така че вероятно предстоят още опции, ако линията се окаже успешна.

Цени на кафе машините

И трите машини Vertuo Line Nespresso имат сходни цени, докато оригиналните модели покриват широк диапазон от бюджети.

Най-евтините оригинални модели Nespresso, като Pixie, Essenza и Citiz, са по-евтини от машините Nespresso Vertuo. За разлика от тях, най-скъпите, като Creatista и Lattissma, са на по-висока ценова точка.

Ако разполагате със строг бюджет, най-добрият вариант е нисък клас Original Line модел в комплект с Aeroccino. Но ако обичате да пиете кафе И еспресо, машината за еспресо Vertuo ще ви спести необходимостта да купувате отделни режими, за да направите и двете.

Цени на кафе капсулите

Друг фактор е цената на капсулите за еспресо. Можете да намерите алтернативни съвместими капсули Nespresso за оригиналните машини Nespresso или съвместими кафе машини от конкурентни марки за много по-малко пари от кафе капсулите Vertuo на марката Nespresso.

Присъдата

Ако това съпоставяне на Nespresso VertuoLine срещу Original ни е научило на нещо, то е, че и двете линии кафе машини превъзхождат в определени аспекти. Имайки това предвид, ето нашите препоръки.

Купете Nespresso Original или съвместима с Nespresso кафе машина от друг производител, ако...

Пиете само еспресо или напитки на базата на еспресо и не правите дълго кафе. Ще платите по-малко за машината за еспресо и капсулите Nespresso и ще имате много повече възможности за избор на капсула кафе.

Освен това получавате по-автентично еспресо изживяване от екстракцията под налягане.

Купете машина Nespresso Vertuo, ако...

Искате удобството да правите еспресо и дълго кафе от една и съща машина. Със системата за приготвяне на капсули с баркод, VertuoLine прави приготвянето на всякакъв стил и размер напитка сигурно и по постоянен и програмиран в машината начин.

Ако обичате богат и плътен слой каймак върху вашето кафе, ще бъдете впечатлени от центробежната екстракция.

По материали от Интернет с допълнения основани на нашия експертен опит.

 

Сайтът Капсули.бг се управлява от Неспресо.бг ЕООД и продава съвместими с Nespresso капсули за кафе от утвърдени европейски производители.
Nespresso® е търговска марка на фирма Société des Produits Nestlé S.A., която продава капсули Nespresso Original и Nespresso Vertuo.
Фирма Неспресо.бг ЕООД няма отношение към Société des Produits Nestlé S.A. Официален сайт за марката Nespresso е nespresso.com.