Банер Нови кафе капсули Lavazza Dolche Gusto

Espresso и Nespresso машини за кафе

Espresso машината за кафе се появява на пазара в началото на 20-ти век, някъде около 1905 година. Думата е с италиански произход и буквално означава "бързо", "експресно". Кафето се пресова с високо налягане като се използва много гореща вода. Зърната кафе трябва да са добре изпечени и фино смлени преди да се сложат в машината.

Nespresso е е по-модерен вид кафе. То става популярно в Европа след създаването на кафе машината Nespresso и на капсулите за кафе от швейцарския гигант Nestle през 70-те години на 20-ти век.

Espresso и Nespresso кафе машини

Макар мнозина да не се замислят и да не правят разлика, то за професионалистите и за запалените любители на кафето е важен въпросът: истинско Espresso ли е Nespresso-то?

И двата вида машини правят кафе. Такива кафе машини се предлагат както в компактен размер за дома, така и големи професионални кафе-машини, предназначени за заведения.

За неспециалистите и двата вида кафе-машини изглеждат и работят почти еднакво. Мнозина обикновени потребители не виждат разлика дори когато Espresso и Nespresso машините са поставени една до друга.

Всъщност Espresso и Nespresso са доста различни както като технология за приготвяне на кафе, така и по вкусови качества на крайния продукт – любимата напитка ароматно кафе, без която повечето хора не си представят ежедневието си.

Как работят Espresso машините?

Приготвяне на кафе с Espresso машина

Чашка Espresso е концентрирано кафе, създадено чрез нагнетяване на гореща вода през цедка пълна с добре натъпкана смес от фино смляно кафе при налягане на водата от около 9 атмосфери (1 атмосфера е атмосферното налягане при морското равнище).

Този процес е сложен и често разочароващ, защото трябва да контролирате куп променливи наведнъж:

  • Размер на смилане. Малките вариации (толкова малки, че дори не можете да видите разликата) в размера на смилане могат да окажат голямо влияние върху вкуса на кафето;
  • Пресоване. Трябва да уплътните смляното кафе в цедката на машината с правилния натиск за да получите постоянно качество. Ако натискът е различен, ще получите кафе с различен вкус, а при липса на умение или при невнимание – дори разочароващ;
  • Време за извличане на кафето от сместа. Някъде между 25 и 40 секунди е оптималната продължителност на работа на машината. Всяка една секунда има значение и от Вашето решение и от избраната смес смляно кафе зависи да намерите точния начин за получаване на перфектен вкус.

В този процес малки, неволни промени в който и да е от тези три параметъра оказват влияние върху другите два, което води до големи, неочаквани и нежелани промени във вкуса на готовата кафе напитка. Получаването на добро кафе изисква дълъг опит с машината и тренирана ръка.

Приготвянето на кафе с Espresso машина освен това включва продължително загряване на машината, смилане на кафе, пресоване на фина смес от смляно кафе в цедката, правилно закрепване на цедката към тежката машина и нагнетяване на гореща вода с правилна температура през сместа от кафе в цедката. Накрая е необходимо да почистите цедката и машината.

Този начин за приготвяне на кафе е сложен и често разочароващ защото трябва да внимателно да контролирате няколко променливи едновременно.

Как работят Nespresso машините?

Приготвяне на кафе с Nespresso машина

Процесът за приготвяне на кафе с Nespresso кафе капсули е по-прост... много по-прост!

Поставяте капсулата за кафе в машината, натискате бутона и гледате как се случва магията!

Nespresso машините могат да постигнат до 19 атмосфери налягане на горещата вода (за разлика от 9-те атмосфери при espresso машините), придавайки на концентрираната смес готово кафе красив завършек от фин ароматен каймак.

Не е необходимо “настройване”. Няма променливи. Няма цедка. Не е необходима допълнителна машина за смилане на кафето. Процесът е бърз, прост и последователен.

В очите на по-снобските любители на кафето тази простота и използването на предварително смляно кафе прави кафето Nespresso по-нисша форма на Espresso. Но това не означава, че не е полезно или че има лош вкус.

Просто имате по-малко опции за ръчна настройка на процеса на изготвяне на кафе, което би изглеждало като несъвършенство в очите на професионален бариста, но пък прави Nespresso идеално за забързания график на съвременния човек, който няма време и желание да експериментира с начина на смилане или с работата с цедката.

Nespresso кафето обикновено има средна плътност (вискозитет), богат вкус, силен аромат и по-лека киселинност. За средностатистическия любител на кафето, който не пие често професионално приготвено Espresso в кафенетата, Nespresso кафето може да бъде страхотно, дори и да не е така артистично както еспресото, приготвено от професионален бариста в добро заведение за кафе.

В сравнение с чаша Espresso от търговска машина, Nespresso кафето най-често (но това зависи и от интензивността на вида капсули) е по-малко "силно".

Всъщност това е забележително предимство в сравнение с Espresso кафето – при Nespresso Вие избирате и получавате желания вид интензивност с неизменна величина, а това може да е важно за вкуса Ви или за Вашето здраве, възраст и начин на живот.

В сравнение с кафето, приготвено с различни видове кафеварки или джезве, Nespresso кафето е със сигурност е по-силно, по-интензивно и с несъизмеримо повече вкусови възможности за избор и придържане към свои любими стилове и аромати.

Nespresso е идеалната машина за приготвяне на кафе у дома или офиса. Всъщност е препоръчително хората да избягват домашните машини за Espresso поради тяхната сложност за работа и техническа поддръжка. Nespresso машините са лесни и достъпни за всеки и в допълнение правят процеса за приготвяне на кафе много по-бърз и ефикасен.

Nespresso машините Ви позволяват да експериментирате с десетки видове вкусове и различни аромати - на пазара се предлагат различни видове капсули за кафе с екзотични названия и от различни производители - както оригинални капсули на швейцарския хранителен гигант Nestle, който е производител на оригинални капсули Nespresso, така и огромно множество съвместими капсули за кафе, които без да отстъпват в качеството разширяват неимоверно палитрата от вкусове, а обикновено имат и много по-достъпна цена.

Това многообразие Ви гарантира неочаквани аромати и безкраен избор на вкусови приключения без необходимост да сте експерт в приготвянето на кафе. Посвещавате вниманието си на своя бизнес или на свободното си време без необходимост да се борите с техническите тънкости за управление и поддръжка на класическата Espresso кафе машина.

Nespresso машините правят процеса на направа на кафе сигурен и неизменно повтаряем - веднъж след като сте избрали капсули от определен вид и аромат кафе, получавате винаги точно очакваното количество и качество на кафето.

Просто няма как да сбъркате рецептата:-)

В страница «За нас» може да прочетете още информация за предимствата на капсулите за кафе Nespresso.

Магазини, предлагащи Nespresso кафе машини

Препоръчваме няколко доставчика, от които може да изберете своята кафе машина от голям асортимент производители на Nespresso и съвместими кафе машини в зависимост от предпочитания от Вас стил за приготвяне на кафе, външен размер, конструкция, промишлен дизайн, предназначение и което винаги има значение - на достъпна цена.

  • logo technopolis
  • logo tehnomix
  • logo techmart

Капсули за кафе може да намерите на един клик разстояние в нашия онлайн магазин - https://kapsuli.bg/ - за лесни, бързи, сигурни и изгодни онлайн поръчки и доставки на място.

Сайтът ни е пътеводител за избор на най-добрите предлагани в България капсули кафе за Nespresso машини. Ще намерите също полезни съвети, новини от света на кафето, както и и различни промоции за редовни клиенти.

 

Сайтът Капсули.бг се управлява от Неспресо.бг ЕООД и продава съвместими с Nespresso капсули за кафе от утвърдени европейски производители.
Nespresso® е търговска марка на фирма Société des Produits Nestlé S.A., която продава капсули Nespresso Original и Nespresso Vertuo.
Фирма Неспресо.бг ЕООД няма отношение към Société des Produits Nestlé S.A. Официален сайт за марката Nespresso е nespresso.com.