Банер Нови кафе капсули Lavazza Dolche Gusto

Интересни факти за кафето

Интересни факти за кафето

Кафето е любима напитка на много хора. Може би заради събуждащия ефект, или пък приятния вкус, няма значение – важното е, че всеки втори човек започва деня си с кафе в ръка. Днес ще ви разкажем няколко интересни факта, които едва ли сте чували.

Произход на името

Когато кафето е открито за първи път, то не се нарича "кафе". На арабски е известно като "Qahhwat al-bun", което се превежда като "виното на зърната". С течение на времето еволюира до "Qhawa" и след това "Kahve" на турски.

Холандците приемат термина „koffie“, който в крайна сметка се превръща в английската дума „coffee“ през 16 век.

Кафето е плод

Кафените зърна всъщност са зърна! Те са семена, намиращи се в плод, подобен на череша, който расте върху кафеените храсти. Така че, технически, ние отпиваме печени кафеени семена, а не зърна. Прави ли това кафето плодова напитка?

Двата основни вида кафе

Пазарът на комерсиално кафе отглежда предимно два вида: Арабика и Робуста.

  • Арабика предлага нюансирани вкусове и е по-популярният избор сред производителите.
  • Робуста, известна с по-високото си съдържание на кофеин и кисел вкус, е по-малко предпочитана.

Бразилия е столица на кафето

Бразилия е най-големият производител на кафе в света повече от 150 години, допринасяйки за около 40% от световното потребление на кафе. По-голямата част от бразилския износ на кафе е от сорта Арабика.

Сутрешното кафе всъщност не е лош навик

Сигурно сте чували термина „кафе зависим“. Така се определят хората, които се нуждаят от събуждащата напитка, за да започнат деня си. Е, „зависимост“ е силна дума, особено за този навик, който се оказва далеч по-полезен от колкото си мислим.

Учените доказват, че сутрешна чаша кафе е много повече от зареждане с енергия. Тя предпазва от чернодробни заболявания, понижава рисковете от сърдечна недостатъчност и предпазва от диабет тип 2.

Откритие на стадо кози

Знаете ли, че кафето е открито в Етиопия през 1500-те, от козевъд, който видял как козите му ядат от кафеено дърво. След това забелязал, че поведението им се променя – те имали енергия и не спали по цели нощи.

Човекът споделил за това на местните монаси и заедно направили напитка от кафеените зърна, благодарение на която стояли будни по цяла нощ и да се молили. Споделили за това на други хора и така кафето се прочуло.

Сметаната държи кафето топло

Ако добавите сметана в кафето ви, то ще остане топло с 20% повече време от обикновено. Освен това, млякото добавено в кафето отслабва ефекта на кофеина.

Копи Лувак – най-скъпото кафе

Копи Лувак е най-скъпото кафе в света, и е направено от изпражненията на азиатска палмова цивета, която консумира зърната преди те да бъдат използвани. Звучи леко неприятно, но цената му достига до 1200$ за килограм.

Кафето е втората най-консумирана напитка в света

Знаете ли, че кафето е втората най-консумирана напитка в целия свят, след водата. Също така, то е и втората най-продавана стока в света, след петрола.

Кафето може да убива

Да, знаем, че казахме че е полезно, но в прекалено голяма доза, кафето може да ни убие. Всъщност е почти невъзможно, тъй като трябва да бъдат изпити 100 чаши кафе за кратко време.

25 милиарда чаши кафе на ден

2.25 милиарда чаши кафе на ден се консумират по целия свят. 70% от тях е сорт Арабика, докато само 30% е от сорт Робуста. В някои случаи се пие и смес от двете.

Кафето е забранено в Мека

През 1511 година, кафето бива забранено със закон в Мека. Защо? Защото се смятало, че пиенето на кафе стимулира бездействие и радикално мислене.

Развод заради кафе

В древната арабска култура било позволено на жената да се разведе само и единствено, ако съпругът и не харесва кафето, което тя прави. Само можем да си представим колко важна е била напитката, и ефектът й за тях.

 

Сайтът Капсули.бг се управлява от Неспресо.бг ЕООД и продава съвместими с Nespresso капсули за кафе от утвърдени европейски производители.
Nespresso® е търговска марка на фирма Société des Produits Nestlé S.A., която продава капсули Nespresso Original и Nespresso Vertuo.
Фирма Неспресо.бг ЕООД няма отношение към Société des Produits Nestlé S.A. Официален сайт за марката Nespresso е nespresso.com.