Банер Нови кафе капсули Lavazza Dolche Gusto

Кафето помага на работата на мозъка

Изследване за ползата от кафето

Обикновено кафето се пие за събуждане, за удоволствие или се използва като повод да се разменят няколко думи с приятели.

Но оказва се, че успоредно с това то може да се отрази положително на работата на мозъка. Причината за това е, че невронните връзки се реорганизират и по този начин подобряват когнитивните функции.

Научно изследване за ползата от кафето

Изследването по тази тема е на учени от различни изследователски центрове в Южна Корея. Тяхното проучване е публикувано в списание Scientific Reports.

Как се провежда изследването за ползата от кафето?

В експеримента участват 21 възрастни доброволци, които са в добро здраве. За целта на изследването, те е трябвало в деня преди експеримента да не пият напитки с кофеин и да не приемат лекарства.

Участниците преминават през невропсихологични и електроенцефалографски изследвания. Това се случва преди да пият кафе и половин час след това.

Резултати от изследването за ползата на кафето

Учените анализират получените данни и установяват, че след като доброволците са пили кафе, структурата на функционалните невронни връзки в мозъка се променя, като тя става по-ефективна.

Участниците, които са пили кафе показват по-добри резултати от тестовете, свързани с работната памет, вниманието и мисленето.

Защо да си направим ароматно кафе?

Ето защо получавате още една добра причина да си направите ароматно кафе. Освен да се почувствате по-добре и мозъкът ви ще може да работи по-качествено.

Изследването е публикувано в сп. Scientific Reports.

 

Сайтът Капсули.бг се управлява от Неспресо.бг ЕООД и продава съвместими с Nespresso капсули за кафе от утвърдени европейски производители.
Nespresso® е търговска марка на фирма Société des Produits Nestlé S.A., която продава капсули Nespresso Original и Nespresso Vertuo.
Фирма Неспресо.бг ЕООД няма отношение към Société des Produits Nestlé S.A. Официален сайт за марката Nespresso е nespresso.com.