Банер Нови кафе капсули Lavazza Dolche Gusto

Кафето е полезно за черния дроб

Ползите от кафето за черния дроб

Кафето, този любим еликсир на ранните сутрини и късните нощи, е обект на много научни изследвания. Нека разгледаме влиянието му върху черния дроб:

Ползи за здравето на черния дроб

Антиоксиданти. Кафето е богато на антиоксиданти, които помагат в борбата с оксидативния стрес и възпалението. Тези свойства могат да допринесат за цялостното здраве на черния дроб.

Намален риск от чернодробни заболявания: Проучванията показват, че умерената консумация на кафе е свързана с по-нисък риск от чернодробни заболявания, включително затлъстяване на черния дроб, цироза и чернодробен рак.

Кафето действа на черния дроб точно обратното на алкохола, например, който може да причини хепатотоксичност (увреждане на черния дроб) при честа консумация.

Важно е да се отбележи, че в проучването за ползите от кафето върху черния дроб, се има предвид чисто черно кафе . Това не означава, че не трябва да добавяте сметана и захар, но имайте предвид, че добавките може да имат неблагоприятно действие върху здравето ви.

Кафето може да ви предпази от чернодробна фиброза. Чернодробната фиброза е сериозен здравословен проблем, който представлява процес на регенерация като отговор на черния дроб към увреждащо действие.

Всички хронични заболявания на черния дроб може да доведат до фиброза в даден момент от прогресията си. С течение на времето фиброзата може да повлияе на черния дроб, но началните стадии на фиброза могат да се подобрят с промяна в начина на живот и медикаменти.

Проучване в The Journal of Hepatology разкрива, че редовното пиене на кафе (и чай) води до намаляване риска от чернодробна фиброза. Един от начините за тестване на фиброза е да се измери сковаността на черния дроб. В това проучване се разкрива, че консумацията на кафе е свързана с по-малко скованост на черния дроб.

Кафето може да ви помогне да управлявате нивата на чернодробните си ензими. Вашият черен дроб съдържа ензими, които ускоряват определени процеси в тялото ви, например разграждането на токсините, производството на жлъчка и подпомагане на тялото да се бори с инфекциите.
Как действа кафето на организма.

Ако тялото ви произвежда прекалено много от тези ензими, те може да навлязат в кръвния поток, което може да е признак на чернодробно заболяване или увреждане. Пиенето на кафе понижава концентрацията на чернодробните ензими, особено при хора, които редовно консумират алкохол. Подобен е ефектът при хора с по-висок риск от чернодробни заболявания.

Кафето може да намали риска от развитие на цироза на черния дроб. Цирозата на черния дроб е късен стадий на фиброзната болест, която води до значително увреждане на нормалната чернодробна структура. За съжаление цирозата обикновено не може да се превърне във фиброза, а това може да доведе до много сериозни здравословни усложнения.

За щастие консумацията на кафе е свързана с намаляване на чернодробната цироза. Според проучвания кафето намалява риска от алкохолна цироза на черния дроб, както и риска от смърт при алкохолна цироза.

Кафето може да помогне за намаляване на риска от рак на черния дроб. Както виждате, консумацията на кафе може да направи чудеса за здравето на черния ви дроб. Според Световната здравна организация пиенето на кафе намалява риска от рак на черния дроб, както и забавя прогресията на чернодробното заболяване при някои хора.

Пийте кафе умерено

Докато кафето изглежда полезно за здравето на черния дроб, умереността е ключова. Прекомерният прием на кофеин може да натовари черния дроб и да попречи на съня.

Избягвайте претоварването със захар и сметана: Изберете черно кафе или добавете минимално количество захар и сметана, за да увеличите максимално ползите за здравето.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

 

Сайтът Капсули.бг се управлява от Неспресо.бг ЕООД и продава съвместими с Nespresso капсули за кафе от утвърдени европейски производители.
Nespresso® е търговска марка на фирма Société des Produits Nestlé S.A., която продава капсули Nespresso Original и Nespresso Vertuo.
Фирма Неспресо.бг ЕООД няма отношение към Société des Produits Nestlé S.A. Официален сайт за марката Nespresso е nespresso.com.